Nordmarka
Danmark fra Larkollen
lørdag 27. juli 2013
På villspor i Lillomarka
Sol, sommer og en kropp som er mulig å bruke..og, ja ukjente stier som ligger og venter.
Jobb er program, planer og metodikk. Løping for meg skal være balansen til dette. Da inkluderer jeg ikke førstnevnte elementer. Da forsvinner balansen. Løping skal være en kilde til glede, nytelse og en mulighet til å komme ut i naturen. Løping gir frihet-det er frihet. Treningsplaner, målsettinger har ingenting med løping å gjøre. Løping handler om å snøre på seg skoene, løpe ut i skogen, løpe på den stien som frister mest-som gir nye opplevelser og er litt skremmende fordi den er ukjent. Løping er å komme til nye steder, kjenne nytt terreng under beina, sanse nye lukter, treffe på skogens beboere.
Komme til et tjern i skogen, skue ut over et vannspeil som ligger stille i kveldsolen hvor skogen får en tvilling i vannspeilet. Kjenne at stien er fast og tørr. Oppleve at stien uventet bryter opp i flere deler og kjenne på hvor veien skal gå videre-kjenne på det, ikke vurdere det.
Kaste seg ut i det ukjente på stier som går i nye retninger og ha en vag følelse over hvor veien bærer.
Kjenne at kroppen jobber, føle at teknikken sitter og erfare at pusten blir tung noen ganger.
Det er løping-i all sin enkelhet.
Løpe forbi tuer av blåbær som bugner av bær som snart er modne. La seg friste til korte stopp og kjenne på smaken av solmodne blåbær som smelter på tungen.
Se at stien snevres inn og blir utydelig i lyngen for deretter å ankomme en tydelig sti som avskjærer min sti. Den stien som har vært min-og bare min-den siste..ja, hvor lenge? Lenge nok til at jeg kjenner på nytelsen. Nytelsen av å løpe i naturen, alene, føle seg i ett med skogen som er inkluderende og gir en tilfredstillelse som er dypfølt og savnet.
Brytningene som gir variasjon og mening. Terrenget som skifter i innhold og geometri. Alt gir mening-intuitivt. Følelsen av å være alene og i ett med naturen samtidig. Kjenne på tilhørigheten til naturen. Løping i all sin enkelhet.
I all sin almektighet, beskjedenhet..Løping
søndag 21. juli 2013
Smak av Lysefjorden
Lysefjorden med Hengjandenibba |
Lysefjorden er mer eller mindre orientert slik at den har en nord- og en sør-side. Ytterst er fjorden bredest mens den snevrer mer inn lenger mot bunnen. Det er en terskelfjord med en dybde på ca 13 m i munningen og med en maks dybde på 450 m. Gjennomsnittsbredden er ca 1,2 km og med fjellsider på opptil 1000 m blir det et dramatisk og storslagent landskap.
Lysefjorden mot vest fra Bratteliknuten |
Min løpetur tok meg innover(mot øst) på nordsiden med start på Rv13 fra Heiatjørn. Her er det også en fin parkeringsplass som i dag også var noe besatt med overnattende, besøkende fra utlandet-de må ha hatt en ubehagelig natt i forsetene på bilene sine, men hva gjør man ikke for å unngå stive, norske overnattingspriser.
Det var lovet fint vær etter en guffen og våt torsdag, men himmelen var fortsatt grå med lavt skydekke når jeg satte kursen innover i et landskap som bød på alt annet enn fjordutsikt-faktisk så jeg ikke fjorden før jeg kom til Neverdalsskaret.
Starten ved Heiatjørn, ca 160 moh |
Utsyn mot Botnevatnet |
Det er en flott tømmerhytte som byr på ly og nattero for den som ønsker det også i dag.
Jeg tar meg deretter opp brattbakken og videre, etterhvert stupbratt ned til området sør for Gryteknuten. Her kommer orienteringsferdighetene til heder og verdighet igjen idet merkingen forsvinner og stivalgene blir mange. Kartet forteller meg at høyde igjen skal vinnes og i hvilken retning. Snart er jeg oppe ved vannskillet nordvest for Revsvatnet og kan ane Prekestolhytta lenger borte i terrenget. Det bærer fremover i relativt lettløpt terreng.
Utsyn mot Prekstolhytta fra stien mot Prekestolen |
Ved ankomsten til Prekstolhytta er jeg forberedt på betydelig mer selskap. Dette er startstedet for alle som skal ut til Prekestolen og jeg skal følge denne stien opp til Neverdalsskaret hvor stien til Prekestolen bøyer av i sørlig retning utover Neverdalsfjellet og frem til selve Prekestolen.
Prekestolen, sett fra fjorden |
Det er likevel imponerende å registrere hvor mange som tar seg ut til dette stedet og jeg må annerkjenne den viljen og besluttsomheten som utvises av de jeg deler stien med opp til toppen av Neverdalsskaret. Stien går først bratt opp til Krogabekkmyrene. Det er lagt ned et betydelig arbeide for å lette tilkomsten. Bl.a. er stien utbedret mye ved at det er lagt mye stein i begge stigningene før og etter Krogabekkmyra. Her har profesjonelle steinleggere fra Nepal vært i sving og det varmer hjertet mitt å se resultatet av solid håndtverk.
Neverdalsfjell-sett fra fjorden |
Neverdalsfjell, sett fra Neverdalen(Lysefjorden til venstre i bildet) |
Det varslede godværet har etterhvert meldt sin ankomst og vindjakken finner plassen i sekken. Det er magisk ned i dalen.
Stien i Neverdalen |
Skogavatnet |
http://home.online.no/~sinorlan/tyskeren.htm
Tyskeren var -i tillegg til å være en arbeidssom kar-en tjueradd, en ganske spesiell kombinasjon. Virksomheten ble etterhvert så omfattende at Lensmannen tok turen opp i sivil i 1921. Vel fremme fikk han sporet opp brenneriet og fikk beslagt utstyret som den dag i dag kan sees på et museum i Forsand.
Min avstikker ned til Hengjande blir rikelig belønnet. Veien Heinrich Mohr bygde til Skogavatnet er ferdbar også i dag.
Det er ufattelig at noen kan ha levd av det stedet kan gi i flere hundre år. Henrich Mohr ble utvist fra landet og Sikke ble boende alene på Hengjande til sin død.
Jeg finner en umerket sti som tar meg oppover til rødstien igjen ved sydenden av Stemmetjern. Her bærer det bortover på snaufjellet med fjorden nede til høyre.
En lokal variant av Prekestolen-Hengjandenibbå-beliggende ut mot fjorden ca 300 m over vannflaten utgjør et minst like spektakulært syn som sin mer berømte navnebror.
Hengjandenibbå med Lysefjorden langt der nede |
Luftig løypetrase |
Utsyn utover fjorden i vestlig retning |
Bratteli har hatt bosetning på tre ulike steder: øvre, midtre og nedre Bratteli. Terrenget faller ca 300 meter ned til fjorden over en lengde på ca 4-500 meter. I dag er kulturlandskapet sikkert mer gjengrodd enn tidligere. Jeg passerer midre Bratteli og fortsetter frem mot husmannsplassen Myra.
Myra |
Porten til Bakken fjellgard |
Mot indre tun på Bakken |
Slåtteeng |
Hovedhuset på Bakken |
Taubanen ned til Bakken kai ved fjorden |
Steinen hvor Gjertrud hadde sitt utsiktspunkt mot Fjorden |
Frem til stidele til Bakken kai er det etablert trinn av stein i et møysommelig arbeide.
Det bærer stupbratt nedover og jeg begynner å kjenne alle høydemetrene-spesielt legger og lår har fått god trening. Snart nærmer jeg meg fjorden og stien dreier parallellt med fjorden frem mot Songesand. Underveis bærer det over en rekke steinurer.
Stien er snart bortimot nede ved vannspeilet og den gode tarelukta tar snart i nesen.
Songesand i det fjerne |
Utsyn ut Lysefjorden fra Songesand |
lørdag 13. juli 2013
Hardangervidda er ikke flat..
Hardangervidda |
Jeg deltar mer og mer sjelden i løpskonkurranser. Det er gode grunner til det. Det er et sirkus uten like, trengsel, lite rom for individualitet og lite interessante løyper. Alt dette bringer meg kjapt over på et mer interessant spørsmål. Hvorfor løper jeg? Ja, hvorfor i allverden løper jeg? Jeg begynte med løping for 9 år siden med grunnlag i et innfall om å ta opp igjen løpetrening etter et opphold på 10 år.
Det var krevende å kreke seg rundt en 3 km lang løype og føle seg utslitt etter innklokking på 20 min-min rekord på 3.000 m er 11:29(fra 1994). Den gang løp jeg 10 km på 40 minutter. Forstå det den som kan. Vel, av en uforklarlig årsak fortsatte jeg med denne slitsomme aktiviteten og både lengder og mestringsfølelse antok nye dimensjoner. Fortsatt var motivasjonen uklar. Etterhvert var omfanget 2-3 økter pr uke og jeg begynte å supplere med både sykling og løping fra 2006. Årsbelastningen var ca 300t frem til 2010.
Vakre Tinnsjøen |
I 2010 fikk jeg et nytt innfall: Hvorfor ikke "satse" kun på løping og se hva det kan føre til?
Raskt ble hyppigeten 5 pr uke og totalmengden pr uke bygget seg opp til 60-100 km. Jeg fikk god betaling for innsatsen og hadde min "beste" sesong noensinne med en rekke maraton- og ultraløp. Det hele kulminerte i et 24t løp som bestod i 5t løping, 18t gange og 131 km tilbakelagt distanse..og, ja-et løperkne som satte meg ut av spill det neste halve året. Med 2011 ødelagt og en stadig mer krevende jobb gikk treningsmengden ned. Jeg la om og begynte å løpe mer i terrenget-etterhvert bare i terrenget. Det som ga meg glede var lange turer i skogen alene. Konkurransene var helt borte. 2012 ga nok et slag for baugen med skade knyttet til fettputen under føttene. Med tilpassede innleggssåler kunne jeg etterhvert gjennoppta treningen, men også denne sesongen ble ødelagt.
Hardangerjøkulen |
Ulvelilægeret på Hardangervidda |
Hvor skal veien gå videre?
Vel, ambisjoner om å prestere et eller annet er fraværende-det gir meg ingenting. Det som betyr noe er å være i aktivitet ute i naturen. Etterhvert blir jeg mer kresen på hvor jeg bruker tiden i naturen. På ukedager er Nordmarka fantastisk. De spesielle anledningene må bli..ja, spesielle.
Et eneste løp fristet meg dette året-XREID over Hardangervidda. Dette året ville deltakerantallet være begrenset og det ga håp om ro og fred. Hardangervidda har jeg heller ikke vært ute på tidligere og det ga muligheter for å bli kjent med området.
Til tross for noen betenkeligheter meldte jeg meg på. Jeg så frem til en opplevelse som en god innledning til noen dagers sommerferie.
Slik ble det ikke og jeg tenker at årsakene til dette er flere. Det er godt gjort å lage sirkus av et løp med så få deltakere, men det klarte arrangøren med glans. Heretter kan det bare bli verre.
Til tross for få deltakere ble det trengsel fra start til der jeg satte streken. Løypa var lagt lite omtenksomt og gikk mye på grusveger! Terrengløp? Ikke slik jeg definerer det, men kanskje jeg er streng?
Et løp bestemmes likevel for en stor del av de individuelle forutsetningene og dette var ikke min dag. Kroppen ville ikke være med meg. Jeg fikk ikke i meg nok næring og det ga for lite grunnlag til å løpe som igjen førte til mye gange, som igjen ga stive bein-jeg trener ikke på gange, det er kun en mindre, integrert del av ultraløpingen. Ved ankomst på Solheimstulen-3t etter skjema var kroppen sluttkjørt. Hva gjør man da?
Jeg venter alltid med beslutningen om veien videre til etter ankomst. Da blir beslutningene veloverveide. Så har jeg blitt så gammel at verden ikke "går under" om jeg velger å stå av.
Dette ble mitt valg denne gangen og jeg lever godt med det.
Hårteigen i det fjerne |
Uansett det ble en god treningsøkt på 65km, 11t, 1.100 høydemeter..og en naturopplevelse rikere.
onsdag 3. juli 2013
Fløyen Opp..og ned igjen
Bergen brygge med Fløyen i bakgrunnen |
Bergen er en av Norges vakreste byer og jeg har den udelte gleden av å besøke den med jevnlig mellomrom i embets medfør. Selv om fokuset er jobb er det umulig å unngå og bli betatt både av byen og bergenserne. Atypisk norsk er bergenseren hyggelig og imøtekommende.
Etter nok en lang dag som egentlig begynte i Voss, var jeg klar for å bestige Fløyen-til fots. Det ble en betagende og minnerik tur. Primo mai avholdes løpet Fløyen Opp og de beste klokker inn på toppen etter ca 15 minutter. Selv brukte jeg idag 30 minutter opp og knappe 25 minutter ned.
Jeg har sjelden hatt en så god økt i slik flott bynatur. Bergenserne er velsignet som har slike muligheter rett ved byen sin.
På min vei opp kaster jeg et blikk tilbake mot byen. Det er et unikt bymiljø som jeg ikke har sett andre steder i Norge-Bergen har sjel!
Jeg passerer fantastiske bymiljøer med smale smau og flotte bygg som gir beboerne en sulim utsikt over byen. Et stykke opp i lia kommer jeg til en av stasjonene på Fløibanen-Skansemyren. Det er en flott stasjon.
Skansemyren stasjon |
Jeg fortsetter min vei opp på Fløysvingene. Alternativet er via stien Tippetue. Det er flott utsyn lenger opp mot sentrum.
Bergen sentrum med Nordnes |
Fløyen er flott plassert opp i fjellsiden og det er lett å bli betatt av stedet.
Vel oppe er mulighetene mange ift veier videre. Det er turstier i alle retninger. For den som vil ha en flott naturopplevelse-uten min stigning-er det bare å hoppe på Fløibanen som går hver 15 minutt til sen kveld og returnere samme vei.
Min vei går imidlertid ned igjen-til fots. Ned tar jeg Tippetue som også en en flott sti. Stiene er flotte grusstier som slynger seg opp/ned den styggbratte fjellsiden. Jeg koser meg like mye ned som opp og det er flott å være ute. Før jeg vet ordet av det er jeg ved Fløistasjonen igjen-18 moh.
For en flott tur og by!
Abonner på:
Innlegg (Atom)