Nordmarka

Nordmarka
Danmark fra Larkollen

lørdag 13. juli 2013

Hardangervidda er ikke flat..

Hardangervidda

Jeg deltar mer og mer sjelden i løpskonkurranser. Det er gode grunner til det. Det er et sirkus uten like, trengsel, lite rom for individualitet og lite interessante løyper. Alt dette bringer meg kjapt over på et mer interessant spørsmål. Hvorfor løper jeg? Ja, hvorfor i allverden løper jeg? Jeg begynte med løping for 9 år siden med grunnlag i et innfall om å ta opp igjen løpetrening etter et opphold på 10 år.
Det var krevende å kreke seg rundt en 3 km lang løype og føle seg utslitt etter innklokking på 20 min-min rekord på 3.000 m er 11:29(fra 1994). Den gang løp jeg 10 km på 40 minutter. Forstå det den som kan. Vel, av en uforklarlig årsak fortsatte jeg med denne slitsomme aktiviteten og både lengder og mestringsfølelse antok nye dimensjoner. Fortsatt var motivasjonen uklar. Etterhvert var omfanget 2-3 økter pr uke og jeg begynte å supplere med både sykling og løping fra 2006. Årsbelastningen var ca 300t frem til 2010.

Vakre Tinnsjøen

I 2010 fikk jeg et nytt innfall: Hvorfor ikke "satse" kun på løping og se hva det kan føre til?
Raskt ble hyppigeten 5 pr uke og totalmengden pr uke bygget seg opp til 60-100 km. Jeg fikk god betaling for innsatsen og hadde min "beste" sesong noensinne med en rekke maraton- og ultraløp. Det hele kulminerte i et 24t løp som bestod i 5t løping, 18t gange og 131 km tilbakelagt distanse..og, ja-et løperkne som satte meg ut av spill det neste halve året. Med 2011 ødelagt og en stadig mer krevende jobb gikk treningsmengden ned. Jeg la om og begynte å løpe mer i terrenget-etterhvert bare i terrenget. Det som ga meg glede var lange turer i skogen alene. Konkurransene var helt borte. 2012 ga nok et slag for baugen med skade knyttet til fettputen under føttene. Med tilpassede innleggssåler kunne jeg etterhvert gjennoppta treningen, men også denne sesongen ble ødelagt.

Hardangerjøkulen
2013 har bydd på enda mer jobbelastning og jeg annerkjenner at det gir lite rom for restitusjon og treningsfremgang. Kun unntaksvis får jeg respons under trening og kroppen er som regel tung og føttene stive. Likevel logger jeg ca 30 km pr uke- mengden er på vei nedover. Løpingen er ikke så viktig lenger-jeg har mer glede av å være ute i naturen.


Ulvelilægeret på Hardangervidda

Hvor skal veien gå videre?
Vel, ambisjoner om å prestere et eller annet er fraværende-det gir meg ingenting. Det som betyr noe er å være i aktivitet ute i naturen. Etterhvert blir jeg mer kresen på hvor jeg bruker tiden i naturen. På ukedager er Nordmarka fantastisk. De spesielle anledningene må bli..ja, spesielle.
Et eneste løp fristet meg dette året-XREID over Hardangervidda. Dette året ville deltakerantallet være begrenset og det ga håp om ro og fred. Hardangervidda har jeg heller ikke vært ute på tidligere og det ga muligheter for å bli kjent med området.
Til tross for noen betenkeligheter meldte jeg meg på. Jeg så frem til en opplevelse som en god innledning til noen dagers sommerferie.
Slik ble det ikke og jeg tenker at årsakene til dette er flere. Det er godt gjort å lage sirkus av et løp med så få deltakere, men det klarte arrangøren med glans. Heretter kan det bare bli verre.
Til tross for få deltakere ble det trengsel fra start til der jeg satte streken. Løypa var lagt lite omtenksomt og gikk mye på grusveger! Terrengløp? Ikke slik jeg definerer det, men kanskje jeg er streng?
Et løp bestemmes likevel for en stor del av de individuelle forutsetningene og dette var ikke min dag. Kroppen ville ikke være med meg. Jeg fikk ikke i meg nok næring og det ga for lite grunnlag til å løpe som igjen førte til mye gange, som igjen ga stive bein-jeg trener ikke på gange, det er kun en mindre, integrert del av ultraløpingen. Ved ankomst på Solheimstulen-3t etter skjema var kroppen sluttkjørt. Hva gjør man da?
Jeg venter alltid med beslutningen om veien videre til etter ankomst. Da blir beslutningene veloverveide. Så har jeg blitt så gammel at verden ikke "går under" om jeg velger å stå av.
Dette ble mitt valg denne gangen og jeg lever godt med det.

Hårteigen i det fjerne
Neste gangen jeg løper på Hardangervidda, eller andre steder, blir det uten startnr på brystet.
Uansett det ble en god treningsøkt på 65km, 11t, 1.100 høydemeter..og en naturopplevelse rikere.

6 kommentarer:

 1. Ja det kan trygt kallas ein god treningsøkt!

  Hm så synd at det ikkje blei slik som du håpa på.
  Når ein først har fått i seg for lite næring er det jo håplaust å fylle på, ein er jo i underskot resten av løpet (utifrå min erfaring).

  Men godt du om deg i mål, det visar at du er i god form, fysisk og mentalt!

  Eg likar store arrangement med masse folk når det gjeld triatlon - dess meir - dess bedre - heilt ok med 1300 stk som svømmer samtidig liksom.

  Men ut i naturen, ja då treng eg ro og fred og moglegheita å kunne køyre mitt eige løp.

  Så då eg høyrde om løpet på Hardangervidda tenkte eg først 'Glimrande'. Men så blir det fort mas (eg kjenner dei som arrangerer dette).
  Ikkje aktuelt for meg å vera med, trur eg.

  Eg elskar naturen og landskapet rundt Haukeliseter og innover, og kunne godt tenkt meg å løpt der nokre mil ein gong, i etapper, på eigne vilkår, eller med eit par stykke, der målet er å løpe, og ikkje prestasjon...

  Har du deltatt i slike ultraløp i utlandet? Det virka på meg som det er ein annan "ånd" der, både USA og Tyskland osv, eller tek eg feil, tru?

  Også veldig spennande lesing om "Hvorfor løper jeg?" Viktig.

  Uansett, gratulerar med vel gjennomført, ha god restitusjon og fortsatt god sommar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Imke,

   Takk for kommentar.
   Det finnes flere ultraløp både i Norge og utlandet som er "mindre populære" og definitivt ikke sirkuspregede. Terminlista på kondis.no og DUV sin løpskalender er gode startsteder.
   Jeg er ikke ferdig med Hardangervidda, men velger en individuell tur neste gang med en mer utpreget terrengløype. Distansen fra Finse til Haukelisæter fremstår som fristende.
   God Sommer til deg også :-)

   Jannicke

   Slett
 2. Hallo Jannicke,
  ja, det var langt mellom matstasjonene.
  jeg hadde selv tilgode å bryte ett løp, før Xreid,
  ok, så var dette bra langt, men stoppet på Rjukan med god samvittighet,
  klart idag, søndag,
  kommer tankene om hvorfor stoppe når det kun er 12 km. igjen!!

  håper arrangørene ser at man trenger annet enn Northugs sponserdrikk for å gjennom føre ett slik ultraterrengløp,,
  for selv om man fikk utlevert posene man hadde puttet mat/drikke i,
  så hadde det hjulpet med litt appelsin...på de to drikkeplassene!!

  ha en fin dag
  Trond

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Trond,

   Takk for kommentar.

   Håper du hadde en fin løpsopplevelse frem til Rjukan.
   Selv satte jeg pris på naturen på min del frem til Solheimstulen. Mat underveis er krevende og når kroppen ikke vil ta til seg næring blir det krevende. For min del resulterte det i at jeg stod av. Håper du får mange fine løpsopplevelser fremover.

   Fotsatt God Sommer

   Jannicke

   Slett
 3. Hei Jannicke,

  Synd du synes det ble litt mye sirkus. Vi har som målsetning å skape litt liv og røre, men har full respekt for at noen trives best i ro og mak. Det var hyggelig at du stilte til start og ikke minst at du hadde en fin opplevelse frem til Solheimstulen. Næring og dagsform er ikke alltid like enkelt.

  Hardangervidda er en flott arena for lek og moro, med eller uten startnummer! Så er sikker på at hun har mye å by på hvis du gir henne et nytt forsøk.

  Ønsker deg en riktig god sommer.

  Mvh,

  Jan-Sigurd/Xreid

  SvarSlett
 4. Hei Jan Sigurd,

  Løpet var for fristende til å la være. Selv om jeg fikk bekreftet det ikke ønsket å få bekreftet var det bedre å ha gjort det enn ikke.
  For den som liker slike rammer er det sikkert fint. Jeg søker andre opplevelser. Jeg ønsker deg og Fredrik lykke til videre med arrangementet.

  Jannicke

  SvarSlett