Nordmarka

Nordmarka
Danmark fra Larkollen

lørdag 26. mai 2012

Nest siste etappe av Nordmarka Ultra Challenge-2012: Helgeren-Hønefoten

Helgeren
En utmerket dag å tilbringe i Nordmarka. Fint vær, varmt og nok av tid til å løpe i terrenget. Det får ikke blitt bedre enn det. Livet er godt noen ganger. I dag ville jeg logge mer av årets løype i Nordmarka Ultra Challenge. Delen jeg ville logge med gps-klokka var etappen fra Helgeren til Hønefoten. Første utfordring er å komme til Helgeren-som ligger et stykke inn i marka. Jeg valgte å starte fra Hønefoten og løpe en skikkelig runde tilbake igjen til startstedet.
Bilen ble parkert godt i skyggen og jeg tok fatt på stigningen opp gjennom Turtermarka-denne gang på skiløypa til Øyungen.

Stidele rett etter Hønefoten
Stien til venstre skal deltakerne i NUC velge på veien mot Fagervann(blåstien). Stien til høyre er skiløypa(rødstien) som jeg benytter denne gangen. Stigningen er markant, men ikke brutal som på blåstien. Jeg blir snart belønnet med vakkert utsyn mot Maridalsvannet.

Maridalsvannet fra Turtermarka
Ferden går videre oppover, det flater ut etter knappe 3 km og stien fortsetter ned mot Øyungen dam.
Skogen er svært åpen nedover og jeg får et flott utsyn mot Liggeren gård på nordsiden av Øyungen.

Liggeren gård
Det er svært varmt ute og det er godt å ankomme Øyungen. Jeg velger å løpe langs vestsiden av vannet frem til Gåslungen. Mange har tatt turen opp hit og nyter den svale lufta ved vannbredden.
Stien er lagt umiddelbart nær vannkanten og er flott å løpe på.

Øyungen
Etter å fulgt vannkanten en god stund stiger stien opp mot Gåslungen. Jeg er fremme ved stidelet en halv km før Gåslungen beliggende rett ved grusvegen fra Tømte.


Jeg følger grusvegen forbi Gåslungen og tar av rett etter mot nord på skiløypa som går mot Fortjern.

Skiløypa forbi Myrtjern mot Fortjern
Skiløyper er alltid krevende å følge sommerstid all den tid de stort sett går over myrer. Det er også tilfellet med denne løypa. Uansett, jeg står snart ved bredden på Myrtjernet og er like spent som alltid på om jeg klarer å passere mellom fjellkanten og vannspeilet. Noen ganger står vannet for høyt og da må en annen rute velges(skiløypa går over vannet).

Myrtjern-ikke mye plass til meg langs bredden!
Jeg er imidlertid snart ved nordenden av vannet og når grusvegen fra Helgeren etter å ha forsert noen våte myrer til. Herfra er det kort veg til Helgeren-dagens startsted for gps-loggingen til NUC.

Stidelet ved sørenden av Helgeren
Rett før damkronen ved sørenden av Helgeren løper jeg forbi stidelet der årets NUC-løypa kommer ned til fra sjekkpunktet foran Helgeren-Måsjømyra(sjekkpunkt 15).
Sjekkpunkt Helgeren(sjekkpunkt 16) vil være plassert rett før ankomst til overnevnte stidele-rett ved blåstien. Etter ankomst Helgeren løper deltakerne i NUC på grusvegen over damkrona og tar ned til høyre ved stidele til Liggeren.

Stidele til Liggeren og neste sjekkpunkt-Helvetesfoss
NB! Det er blåstien som skal følges-ikke skiløypa(rødstien) som går ned til høyre rett etter.
Det bærer litt nedover før det igjen går oppover. Stien går over noen åpne felt i vegetasjonen før den dukker inn i blandingsskogen. Stien er god å løpe på, Snart bærer det nedover mot grusvegen til Tømte.

Fra stien mot neste sjekkpunkt
 Ved ankomst på grusvegen til Tømte fortsetter løypa ut i skogen på andre siden av grusvegen(bilde under).


Følg skiltingen til Gåslungen og Kampaug. Etter noen hundre meter i skogen kommer det et nytt stidele. Her fortsetter løypa til høyre mot Gåslungen og Kamphaug(bilde under)

Deretter går det oppover litt før stien forsetter over noen rydningsfelt. Varmen tar godt på og det er godt å endelig kunne dukke inn i skogen igjen. Jeg hører bruset fra fossen komme stadig nærmere og snart er stien ved fossen og sjekkpunkt Helvetesfoss- 4 km etter Helgeren. Sjekkpunktet blir plassert rett ved blåstien der stien ankommer elva.

Helvetesfoss
Noe hundre meter senere og høydemetre opp står jeg på grusvegen til Tømte igjen.

Stidele overfor Helvetesfoss
Her følges grusvegen forbi Gåslungen(bilde under).

Gåslungen
Vi skal til Kamphaug og fortsetter ferden på grusvegen til stidelet en drøy km lenger opp i vegen.
Jeg unner meg en snartur for å se Rottungen.

Rottungen
Rottungen er et idyllisk sted og åpenbart et paradis ikke bare for meg, men også fugler. En and koser seg i vannkanten mens jeg nyter synet av innsjøen.

Ved Rottungen
Jeg er snart ute på grusvegen og fremme ved stidelet mot Kamphaug. Det ligger på venstre side av vegen litt tilbaketrukket, og det er viktig å følge nøye med slik at du ikke løper rett forbi.

Stidele mot Kamphaug
Det bærer inn i skogen igjen og blåstien følger samme trase som skiløypa i store trekk.
Snart får jeg Svarttjern på høyre side før det stiger på igjen mot Kamphaugåsen.

Svarttjern
Øyungliveien passeres før stigningen til Kamphaugåsen. Etter å ha nådd toppen flater det ut før det bærer nedover igjen. En liten stund etter kommer vi inn på stien som utgjør Gamle Nordmarksvei. Det er ikke lenge til vi er på Kamphaug nå og snart er jeg fremme.

Kamphaug
Distansen fra Helgeren er 7,2 km og antall høydemetre er 274.
Fra Kamphaug følger deltakerne skiltingen mot Hammeren. inntil blåstien mot Hammeren forlates og skiløypa følges ned til Hønefoten like ved Maridalen skole. Det er godt å løpe nedover. Jeg har vært her mange ganger. Rotvelten etter sterke vinder i vinter er et kjært gjensyn.


Grusevegen til Svartkulp krysses og det bærer snart bratt nedover. Blåstien tar av til høyre, mens jeg følger rødstien nedover. Først rundt en myr og deretter videre nedover i skogen. Kort etter deler rødstien seg i to hvorav en går til høyre-ned til Hammeren og den NUC-deltakerne skal ta går til venstre. Stien snevrer seg inn, det går litt opp før det går bratt ned til Hønefoten. Sjekkpunktet står like ved bommen rett ved Gamle Maridals veg.

Hønefoten

Distansen fra Kamphaug er 3,4 km og antall høydemetre er 84. Totalt fra Helgeren er distansen 10,6 km og antall høydemetre er 358. Splitt 3 og 4 i gps-loggen er fra løypa.
Med dette er løypa fra Helgeren til Mobekken logget med GPS. Total distanse er 24,6 km og antall høydemetre er 898.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar