Nordmarka

Nordmarka
Danmark fra Larkollen

søndag 19. juni 2016

Topp..dag

Utsyn fra Mistberget mot sør
Regnet trommer kraftig på taket mitt og det får jeg ikke til å stemme..Det skal jo være sol i dag.
Dagen begynte mao litt grå og våt, men sluttet med flott sol og oppholdsvær.
I dag hadde jeg kraftig lyst til å gjøre noe helt annet innenfor kategorien fysisk aktivitet og valget falt på toppturer med løpesko på beina. Neste beslutning var hvilke topper og det er jo ingen lett avgjørelse-det er et stort antall topper i noenlunde nærhet. Utvalgskriteriene var "ny topp" dvs ikke besøkt før, godt utsyn, høydemeter over 300 og i kort kjøreavstand fra hverandre.
Mulige topper jeg hadde lyst til å avlegge et besøk var Mistberget, Fjellsjøkampen, Marifjell og Lushaugen. Fasisten ble alle med unntak av Marifjell..den får jeg ha til gode til en annen gang.
Totalt ca 22 km, 1.100 høydemeter med netto tid på 3t 45 min.

1. Mistberget, 663 moh, 3,2 km en vei og ca 400 høydemeter, ca 800 meter grusveg og 2,4 km teknisk sti. 40 min opp og 25 min ned.
Toppen står som en påle opp fra det flate platået og jeg har alltid hatt lyst til å ta en tur opp dit-utsikten måtte etter alt å dømme være fenomenal. På vei oppover E6 blir det stadig færre regndråper og kanskje blir det bedre utover dagen. Snart er jeg fremme ved utgangspunktet-Oppsalteiet..pussig navn og kan legge i vei oppover fra parkeringsplassen.

Jeg er tilhenger av å starte tidlig, men å sitte i en bil en knapp time byr ikke på den beste oppvarmingen. Realitetsorienteringen blir solid innledningsvis. Jeg trøster meg med at stigningen er upåklagelig og at underlaget er herlig teknisk etter jeg tar favel med grusvegen.
Første del av stien
Mistberget har hatt sine dramatiske øyeblikk. Bl.a. krasjet et fly her i 1946 og i 2008 var en Airbus-maskin nær ved å gå rett i toppen. Heldigvis har hjelpemidlene blitt mer moderne ved at flykontrollsentralen på Røyken fikk gitt flyet beskjed om å endre kurs.
Oppover er stien relativt teknisk, men ikke så værst innledningsvis.
Lenger oppe er det rester etter gruvedrift fra gamle dager.."Lykkes gruve" eid av tidligere Eidsvoll Jernverk.
Gruvegangen er svært kort så noe stort utbytte kan det åpenbart ikke ha vært. Ikke lenge etter krysser jeg grusvegen som går opp til Nysætra rett øst for toppunktet. Stien blir mer teknisk og enda litt brattere.
Lenger opp er noen i ferd med å føre opp en gapahuk på et utsiktspunkt.
Snart er det bare den siste kneika igjen og her møter jeg stien som kommer opp fra Spetalen-et annet utgangspunkt for toppbestigningen og noe kortere(2,2 km istedet for 3,2 fra Oppsalteiet).

På toppunktet er det tett skog og begrenset utsyn, men tårnet kommer til unnsetning og gir fantastiske utsynsmuligheter.

Det er imidlertid en "luftig" opplevelse å ta seg opp og det koster meg noe mental anstrengelse selv om jeg ikke lider av høydeskrekk. Vel opp er det bare å nyte utsynet som er sublimt-også på en litt grå dag.
Stien og toppunktet er åpenbart velbrukt. Slitasjen er svært stor både på sti og område rundt toppunktet. Tårnet har tidligere fungert som et branntårn og da Eidsvoll kommune ville rive dette i 1985 overtok Mistbergets venner ansvaret og gjør i dag en viktig jobb med å vedlikeholde stier og tårnet-som endatil er kontrollert av Veritas.
Før jeg starter løpeturen ned må jeg skrive meg inn i turboka på toppen)(førstemann i dag), men deretter er det rett nedover. Jeg kommer, til tross for noe stive bein, inn i en fin rytme etterhvert og det går relativt greit tempomessig nedover(underkant av 8 mot drøyt 12 opp). Lenger nede treffer jeg andre som er på vei oppover og helt nederst noen innpåslitne sauer som er god vant med å få godsaker av andre besøkende.
Alt i alt en fin topptur med mange høydemetre på kort avstand (12,5 % stigning gjennomsnittlig). Underlaget er teknisk krevende-spesielt siste 1,5 km.


2. Fjellsjøkampen, 812 moh, 2,5 km en vei og ca 330 høydemeter, ca 500 meter grusveg og 2,0 km teknisk sti. 30 min opp og 19 min ned.
Fjellsjøkampen..utsyn mot Hurdal
Det er ikke lange kjøreturen fra Mistberget til Fjellsjøkampen og med en god bil som min er jeg snart fremme. Stikkveien fra hovedveien opp til Gjødingsætra-hvor stien starter til toppunktet er drøye 3 km og jeg synes aldri den tar slutt. Snart er jeg imidlertid der og kan parkere bilen trygt.
Jeg rekker akkurat å begynne skobyttet før en bekymret dame lurer på om det plass til både min bil og de andre i en forening som er på vei. Jeg svarer at bilen min er akkurat så stor som den er og de senere ankomne får benytte den plassen som er utover det. Snart er sko på og jeg legger i vei innover og oppover-først ca 500 m på grusveg. Snart er stidelet der.
En alternativ rute til toppunktet(lenger) er å fortsette på veien frem til vestenden av Fjellsjøen og deretter nordvoer på sti og deretter øst på sti. Jeg tar imidlertid "strake vegen" opp..ca 2 km på teknisk, herlig sti.
Ikke lenger etter stidelet er jeg inne i natureservatet som ble opprettet i 2008 for å bevare naturskogen-noen av trærne er flere hundre år gamle og det er imponerende.
Fjellsjøkampen naturreservat
Det er like morsomt hver gang å komme til områder som IKKE er påvirket av mennesker, men som "ordner" opp på egenhånd. Lenger oppe åpner det seg kraftig opp over et lite høydedrag-som også er over 800 m før toppunktet som ligger litt lenger bak.
Fint utsyn også fra høydedraget
Kort etter er jeg på toppunktet-som også er avhengig av tårn for å sikre utsynet.
Tårnet har tett ytterkledning slik at det føles tryggere å ta seg og nyte utsynet som er flott.
Vel nede igjen skriver jeg meg inn i turboka før nedløpingen-også her som første besøkende i dag.
Nedover..
På vei ned treffer jeg på en mann som ser så bekymret ut at jeg blir nesten forskrekket-kanskje han ble skuffet over å ikke være førstemann på toppen i dag?
Jeg har imidlertid fått teknikken mer og mer på plass og det går radig nedover på en god, teknisk sti.
..rett i overkant av 7 i tempo. Ikke lenge etter er jeg tilbake igjen ved bilen etter en nok en flott topptur.

Etter topp nr 2 var jeg litt i tenkeboksen. Maridalsfjell var fristende, men med en litt kronglete atkosmt falt valget på Lushaugen med utgangspunkt fra Lygnasæter. En kort kjøretur gjennom Skrukkelidalen førte meg til startpunktet. 

3. Lushaugen, 812 moh, ca 5 km en vei og ca 330 høydemeter, ca 4 km grusveg og 6 km teknisk sti. 58 min ut og opp og 50 min inn og ned.
Lushaugen i det fjerne
 Mitt høyre skinnbein var blitt litt "kranglete" etter to kjappe nedløpinger, men samlet stigning her ble fordelt over flere km og dessuten viste kartet en del myr så belastningen ville bli akseptabel.
Med litt kjørte bein satte jeg i vei oppover bakkene først til Finnskjeggholen. Etter ca 2 km stopper veien og det bærer ut i terrenget.
Finnskjeggholen
Skoene, som har Gore-Tex i overdelen, viser seg å holde bra tett både frem og tilbake over myrete underlag.

Jeg får selskap av mye beitedyr nærmere mot Lushaugen og det er nesten vanskelig å sette foten ned enkelte steder uten at den kommer i kontakt med sauelort. Snart er jeg fremme ved Lushaughytta som ligger ved foten av Lushaugen. Blåstien som skal ta meg til toppunktet viser seg å være svært omstendelig og jeg gjør kort prosess og tar strake vegen opp. Ikke lenge etter er jeg på toppunktet som mangler tårn og byr på svært begrenset utsyn.
Her finner jeg ut at en alternativ rute fra Bustevoll øverst i Skrukkelidalen ville ha vært kortere, men også den får jeg ha til gode til en annen gang. Blåstien har jeg mistet all tillit til så jeg peiler ut retningen ned til hytta og setter nedover i krattet. Et stykke nede finner jeg oppkommet med vann som benyttes av hytta. Etter det er det retur samme vei og snart jeg tilbake på Lygnasæter hvor bilen står tålmodig og venter.

Toppturen til Lushaugen var noe lengre med begrenset utsyn, men løpeturen ut dit var flott og jeg satte spesielt pris de flotte myrpartiene.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar