Nordmarka

Nordmarka
Danmark fra Larkollen

søndag 1. april 2018

Larkollenmarka Rundt, del 1 av 3

Oppstadsaga
Hvem skulle tro det var så mye stier i Larkollenmarka. I tillegg til de som nå er blåmerket er det et stort antall umerkede, samt rødstier(som ikke er mye i bruk lenger). I fjor ble det merket blåstier og da kom også et turkart ut som er til stor hjelp i navigeringen før man blir kjent og klarer seg uten.
Stiene i Larkollenmarka er i hovedsak nord-sør orientert. I tillegg til blå-/rødstier/umerkede stier går også Kyststien gjennomområdet, samt Blomsterstien-som er kjerreveger som går på kryss og tvers i hele området. Det er typisk kulturlandskap med blanding og skog og åpne områder med en del dyrket mark. I tillegg til alt dette er det også 3 naturreservater i området(Vardåsen, Kajalunden og Kurefjorden).
Min første del tok meg fra helt fra startpunktet Lensmannssvingen-helt i sørøstlige hjørnet, langs Kyststien til sørenden av Kureåsen, over Kureåsen, på vei til starten på "Ryggejoggen" rett sør for Rygge Kirke og gjennom marka på blåsti tilbake til Tollefsrød. En løpetur på 17,5 km på et vinterlig underlag selv om sola varmer godt tidvis. En gammel skrott som meg trenger tid til alt dette som var overstått på knappe 2,5t. Det gledeligste, foruten den flotte naturen, var at kneet mitt ikke ble kranglete igjen.
Starten v/Lennsmannssvingen
Fra starten bærer det gjennom boligområdene på Kyststien på veststsiden av Kurefjorden. Det er flott innover.Rett etter utsiktstårnet ved naturrservatet Kurefjorden, åpner landskapet seg og Kureåsen åpenbarer seg.


Stien forlates og etter litt grus og asfaltveg går ferden inn i skogen i sørenden av Kureåsen på en umerket sti. Herlig.
Det er glatt føre og farten må ned for at det skal være mulig å ta seg frem med livet i behold.

Fornøyd løper på Kureåsen
Kureåsen er knappe 2 km lang, men flott å løpe gjennom til tross for det glatte underlaget.Ved nordenden løper jeg ut på asfalten igjen.


..og følger veien frem til Kirkegrenda rett sør for Rygge kirke der "Ryggejoggen" har start- og sluttpunkt.

På vei mot Rygge kirke

Ved Kirkegrenda
Starten for Ryggejoggen
"Ryggejoggen" har 2, 4 og 7 km løyper og det er flotte skogsløyper som byr på en fin runde fra start og så langt sør som til Kjempekastet(for 7 km-løypa). Selv skal jeg gjennom hele skogen tilbake til Tollefsrød. Først bærer det over kanten av jordene på en fin sti.


Skogen overtar like etter med tidvis idylliske partier frem mot Kjempekastet.Ved stidelet rett øst for Kjempekastet..som er en gammel gravhaug på en høyde...


..bærer det videre gjennomNærumskogen.


..frem til nytt stidele på Nærumsvegen


Deretter er det vegløping en kort bit frem til stidelet ved Bråthu, hvor det bærer ut i skogen igjen.


Bråthu
Det er en fin løype med mye avveksling. Litt skog, litt grus og avveksling mellom tette og åpne partier. Lenger fremme er det en lysning i skogen etter hogst.


Flatehogst er slett ikke et vakkert syn og jeg gremmes alltid over det.
Heldigvis er pinen kort og jeg dukker fort inn i skogen igjen.


Vel fremme på Orefellen er store deler av "sørgående" del tilbakelangt.


Det er flott i skogen også etter dette frem mot Tollefsrød.Ikke lenge etter er jeg fremme på Tollefsrød-som er like i nærheten av Lensmannssvingen-fornøyd etter en flott runde i skogen.


2 kommentarer:

 1. wow, fortsatt såå mye snø på Larkollen...ellers ser jo turen fin ut. Ellers er det bra kneet fungerer igjen og at du er påmeldt RPL50.

  Jeg jakter på steder å oppsøke snøfritt terreng fra neste uke, men må visst lete enda lenger sør (?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fare for det. Olav.
   Enda litt snø igjen..lang vinter.
   Godt å se at du er aktiv fortsatt.

   Slett