Nordmarka

Nordmarka
Danmark fra Larkollen

lørdag 18. juni 2011

Maridalen Rundt

Utsyn fra Mellomkollen mot Maridalsvannet
Været var så som så og jeg var sliten etter en hard jobbeuke, men slikt glemmes når jeg sitter på bussen på vei til Hammeren-klar for enda en langtur i terrenget. Løpeturen i dag hadde som målsetting å logge siste del av Nordmarka Ultra Challenge(NUC) og ha en fin dag i skogen. Start fra Hammeren og til stidele på Kamphaug hvor GPS-loggingen til NUC startet. Videre over Kamphaug til Øyungen, Liggeren, Mellomkollen, Snippen-hvor loggingen til NUC ble avsluttet og  langs østsiden av Maridalsvannet til Kjelsås.
Jeg kom sent i gang, men hadde ikke planlagt en særlig lang tur. Planen var å ta toget ned fra Snippen, men terrenget viste seg å være krevende og tiden gikk fortere enn jeg trodde. På vei opp fra Hammeren merket jeg at kroppen fungerte relativt greit. Jeg er litt tung i kroppen, men det skyldes mye jobbing og mangel på friperioder. Himmelen var grå og våt på vei oppover, men humøret var bra. Stien opp mot Kamphaug er krevende. Jeg løper mer eller mindre i bekkefaret og den siste perioden med regn har gjort stien og terrenget svært fuktig. Skogen er fullt ut beskjeftiget med å kvitte seg med alt vannet.
Stidele ved Kamphaug-Mange muligheter :-)
1 km etter at jeg tok av Nordmarksveien (den nye) er jeg ved stidele på Kamphaug. Selve stedet Kamphaug er fraflyttet for lenge siden-bare hustuftene står igjen etter at bygningene brant ned til grunnen for ca 80 år siden. Etter en kort pust i bakken-stigningene var lange og seige-fortsetter jeg videre og starter GPS-loggingen av siste del av NUC-løypa. Partiet fra Kamphaug til Øyungen har jeg løpt mange ganger tidligere, men partiet fra Liggeren til Snippen er nytt. Det er svært fuktig og jeg arbeider meg tålmodig oppover stigningene forbi Stutehaugen. Skogen er flott å løpe i og jeg er snart fremme ved Fagervann. Vannet har fortjent navnet sitt. Det må være delig å nyte en kveldsstund ved vannkanten. Det må prøves en gang.
Fagervann, 416 m.o.h
Det bærer nedover-mot Øyungen som ligger på 283 m.o.h. Skogen åpner seg litt opp og en samling kråker holder et forferdelig lurveleven i skogen rett øst for meg. Kanskje det er rådsmøte?
Vel fremme ved Øyungen ser jeg at min medpassasjer på bussen innover i Maridalen har fått tatt i bruk fiskestangen sin. Forholdene må være nær perfekte i dag og  vi får håpe han har hellet med seg.
Dammen ved Øyungen
Øyungen er et idyllisk sted og i dag har flere slått seg ned langs vannet og på Storholmen. La oss håpe de får en fin kveld ved vannet. Ved Øyungen blir det stemplingspost for NUC. Fra stemplingsposten ved Kamphaug er det 3,4 km og 84 høydemeter.
Min ferd fortsetter langs østsiden av vannet mot Liggeren Gård. Terrenget er krevende, men er også naturskjønt til tross for skyer og regn. En bratt stigning etter nordsiden av vannet og jeg er ved Liggeren Gård. Stedet ser fraflyttet ut og noe av bygningsmassen står til nedfalls. Det er synd-det er et flott sted.
Liggeren Gård
Ferden fortsetter videre rett østover og stien stiger jevnt hele veien. Jeg skal opp på Mellomkollen som er neste sjekkpunkt på NUC og det er beliggende 200 meter høyere enn Liggeren Gård.
Terrenget er krevende, men etter en stund er jeg ved Tømte Gård. Herfra bærer det videre oppover og i sørlig retning. Stien er fin, men våt. Jeg er ganske alene i skogen, men dumper bort i noen fåmelte personer ved utsiktspunktet på Mellomkollen. Det trigonometriske høydepunktet lokaliserer jeg til tross for at det er dårlig merket på stedet.
Mellomkollen, 537 m.o.h
Et uspennende sted, men det retter seg kraftig når jeg avlegget utsiktspunktet på Mellomkollen-beliggende noen hundre meter lenger sydover. Utsynet mot Maridalen og Oslo er fantastisk som bildet innledningsvis i blogginnlegget etter fattig evne søker å vise. Avstanden fra Øyungen dam er 4,8 km og antall høydemetre er 270-det kjenner jeg i beina :-)
Jeg begynner nedstigningen til Snippen og terrenget blir med ett svært krevende. Tempoet må ned for å komme levende ned. Nedstigningen byr på flott natur-delvis urskogaktig og veldig frodig. Et stykke ned står det et minnesmerke over Bernhard Herre som på det stedet skiltet står led døden ved et vådeskudd. Bernhard Herre vandret mye i Nordmarka for drøyt 150 år siden og noen av hans erindringer kan leses i en utmerket bok.
Minnesmerke over Bernhard Herre
Etter en stund deler stien seg igjen og jeg fortsetter mot Snippen. Skogen viker snart for bebyggelsen og jeg befinner meg plutselig på veien til Movatn. En knapp km senere er jeg ved Snippen. Her gikk toget mitt for 40 minutter siden. Jeg avslutter GPS-loggingen for NUC ved stidele til Sinober rett nord for tunnelen.
Avstanden fra Mellomkollen er 4,4 km og antall høydemetre er 64.
Vel, neste tog går først om 1t og 20 min og jeg bestemmer meg for å løpe ned til Kjelsås for der å ta trikken ned til Storo. Turen videre går ned Greveveien og  langs østsiden av Maridalsvannet. Det har blitt endel høydemeter og terrenget har vært gjennomgående krevende og jeg merker belastningen når Kjelsås nærmer seg. Utsikten mot Mellomkollen rett før Kjelsås er flott.
Utsyn mot Mellomkollen
Solen har etterhvert kommet frem og været er bra når jeg ankommer Kjelsås etter nesten 25 km i terrenget.
Nordmarka Ultra Challenge har nå fått tillagt 12,6 km og 418 høydemeter. Totalt er det nå logget en distanse på 79,6 km og 2.393 høydemeter. Partiet fra Sinober fra stidelet nord for Snippen gjenstår. Det er ca 2,5 km og løpet blir derved ca 82 km og 2.500 høydemeter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar