Nordmarka

Nordmarka
Danmark fra Larkollen

søndag 14. august 2016

NUC 2016: Befaring fra Mylla dam til Kollern i NUC 100-løype

Kollern
Endelig var det på tide med titt på forholdene i de øvre delene av NUC 100-løypa dette året.
Dagens gjennomgang omfattet løypa fra start til Kollern med retur til Mylla dam i NUC 54-løypa.
Hyggelig medløperske var Cecilie Igesund som skal delta i NUC 100. Det ble en informativ og hyggelig løpetur under gode forhold, men på et over gjennomsnittet vått underlag.
Cecilie på vei mot Syljusæter
En tidlig start ga oss en god start på dagens økt og etter den sedvanlige, bratte moten innledningsvis mot Bislingsæter krysset vi snart veien til Bislingen fjellstue.
Løypa innover mot Bislingsætra er som alltid krevende med mye myr og endel ulendt underlag og denne gangen var det over gjennomsnittet krevende selv om det ikke ser slik ut på bildet under.
Løypa frem til veien(brattmota) har god løpbarhet. Underlaget er fast og det er ikke vindfall etter vinteren-i motsetning til 2014 som var et svært krevende år med mye vindfall/toppknekk fra foregående vinter.Løpbarheten fra veikryssingen og inn til Bislingsætra er dårlig.
Vel fremme på Bislingsætra er det bare å nye utsynet østover som åpenbarte seg etter en hogst for 2 år siden.
Bislingsætra
Videre fremover til neste sjekkpunkt-Syljusæter- er stien den neste km preget av at storfe har benyttet området som beite. I kombinasjon med vått underlag er resultatet dårlig løpbarhet innledningsvis.
Etterhvert blir stien bedre, men det er fortsatt svært vått. Merkingen over myrpartiene er frisket noe opp og er blitt bedre. Det er imidlertid fortsatt viktig å følge nøye med all den tid det er lett å løpe feil her-spesielt i mørke. Nedover mot Syljusæter er det fortsatt noe rester etter vindfallet i 2014, men det er greit fremkommelig-dog med krevende underlag tidvis.
Vel nede ved Syljusæter har stidelet falt ned-som vanlig-og det er viktig å sjekke kartet nøye før kursen videre skal settes. Kjerrevegen følges i vestlig retning mot stidelet i vegkrysset der vegen kommer opp fra Gjerdingen-som er lett synlig etter den omfattende flatehogsten for 2 år siden(grøss og gru).
Stidele etter Syljusæter
Vegen oppover er i god stand og etter ca 1 km er det ut i terrenget igjen.
Vått er det og oppover går det, men snart er stidelet og sjekkpunktet på Bislingflaka der.
Sjekkpunkt Bislingflaka
Cecilie fører an videre over myrpartiene vestover til Åssjøsæter. Det er våtere enn det normalt er, men trøsten får være at det ikke er iskaldt og at vi holder oss rene på beina. Merkingen er også her i bra stand-som den har vært frem til nå. Skogpartiene ned mot Åssjøvegen er ikke preget av vindfall og løpbarheten er her god. Snart er vi nede der Formoløypa tar av Åssjøvegen og opp mot Bislingflaka.
Løypa følger vegen frem til nedenfor Åssjøsætra og her er underlaget svært preget av at mye storfe har vært på beite. Forøvrig er løypa fram til Åssjøen i grei stand.
Mot Åssjøen
Over bekken ved utløpet av Åssjøen er det lagt en ytterst, enkel treplatting som må krysses forsiktig.
Brødskiva smaker ekstra godt i motbakkene frem mot stidelet til Trantjern og underlaget er her heller ikke mye preget av myr så løpbarheten er god.
Her skiller NUC 54 og NUC 100 løypene lag idet førstnevnte fortsetter i sørlig retning og sistnevnte i vestlig retning. Vi fortsetter vestover og beveger oss frem mot sjekkpunkt Trantjern på et greit underlag med god løpbarhet. Fra Åssjøen og til Trantjern er det heller ikke vindfall.
Sjekkpunkt Trantjerne
Etter dette bærer det oppover mot Kollern på en godt løpbar sti hvor først innslaget av myr kommer 1-200 meter før stidelet omtrent midtveis mellom Kollern og Trantjern
Frem mot den siste av Kollernputtene er det våtere enn normalt, men stien er tydelig og godt løpbar.
Vel fremme ved den frøste av puttene er det magisk som alltid.
Passerer du i mørke her så følg stien nøye-denne putten er ikke lett å komme opp fra dersom du ender uti.
Vel opp på Kollern er utsynet minst like vakkert som alltid og det er som alltid en glede å komme opp hit til det som er en av Nordmarkas aller fineste utsyn.
Oppsummert:
Krevende underlagt der det har vært store beitedyr, noe bedre merking mellom Bislingsætra og Syljusæter og våtere underlag pt enn normalt.
Gode råd:
-Dersom du ikke har trent på dette underlaget og slike forhold så kommer du til å få en overraskelse knyttet til hvor krevende det kan være i Nordmarka. Legg noen av løpeturene til området mellom Mylla dam og Kollern og bli vant til forholdene.
-Bruk kartet, bli kjent med det, tren på å følge med hvor du er hen hele veien, sjekk alle stideler underveis slik at du vet hvilket stidele det er og hvilken retning du skal i
-Bruk ikke Gore-Tex sko, men sko som slipper vannet ut og bruk ullsokker. Våt på beina blir du uansett.
-Løp kontrollert når det er vått underlag. Ingen sko har god nok gripeevne til å hjelpe deg på såpeglate steiner/greiner
-Hold deg i bevegelse hele tiden, også mens du spiser og drikker
-Hold deg godt inne i aerobisk sone og planlegg hvor mye tid du skal bruke mellom hvert sjekkpunkt.
-Underveis, konsentrer om neste stidele på vei mot neste sjekkpunkt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar